Tot corpul este politic

…începând de la corpul unui bărbat bine făcut, alb, vest European, heterosexual, tradiționalist, de preferat catolic, cu 3 copii și o nevastă emancipată ( E trendy să ai neveste emancipate care mai fac și caritate).

Centrul de Proiecte Culturale Azart, a organizat în perioada 3-9 iulie 2018, la Chișinău, atelierul de Teatru Politic, facilitat de regizorul David Schwartz (România).
”Timp de șapte zile am discutat despre teatru și politică, despre documentar și documentare, despre valoarea istoriilor personale, despre cine cu cine și despre cine vorbește. Și am ajuns, nu tocmai surprinzător, la discuții grele despre relația cu părinții, despre corp și dinamici de gen, despre schimbările de sistem în post-socialism, despre condițiile de muncă, în Moldova și peste hotare, despre felul în care evenimentele istorice și dinamicile sociale și culturale ne influențează biografiile și experiențele cotidiene.” David Schwartz

Într-o discuție la o cafea, un prieten mă întreba, știind că organizăm atelierul de teatru politic, cu ce ne ocupăm acolo, ce facem – ”simulați situații din parlament, jucând pe roluri personaje politice?”.- Și am stat să-(m)i explic că defapt teatrul politic nu este despre parlament și politicieni, ci despre oameni și istoriile acestora, despre procesele sociale care nu au cum să se întâmple înafara noastră. Că politica începe de la pâinea de la micul dejun, pe care unii o au și alții nu, că defapt noi suntem corpuri politice care avem dreptul sau nu să facem avort, sau să-l tranformăm așa cum simțim noi. Că defapt politica decide dacă te naști negru sau galben, și are grijă să-ți amintească că ești din Africa sau Europa de Est, că ești femeie sau bărbat, că trebuie neapărat să naști și să faci o familie, cu cât să-ți plătească munca, cum să-ți respecte drepturile fundamentale etc.

La atelier au participat oameni destul de diferiți, dar interesați de teatru politic: tineri dramaturgi, actori, teatrologi, activiști, studenți, regizori. Pentru unii din ei, a fost o primă experiență de scris și o primă întâlnire cu această formă de teatru. Pentru alții, atelierul a oferit acel spațiu propice pentru a crea, spațiu de reflecție, dialog și analiză. Au fost exerciții de teatru documentar, vizionare de filme și spectacole filmate, s-au citit texte de teatru, s-a discutat despre tehnici de lucru folosite în teatru politic și s-a scris.

Textele au fost scrise în tehnica de dramaturgie a monologului bazat pe interviu cu oameni apropiați și dramatizarea experiențelor personale ale participanților. Unii au mers chiar mai departe, intercalând în documentar momente ficționale ( La mare de Dana Maxim) sau făcând o compilație de articole de pe facebook ale unor presoane publice ( Oda reacționarului sau dreptatea dreptei academice de Cristian Doroftei, un poem politico-parodic inspirat din articolele lui Petru Bogatu).

După prezentarea textelor scrise la atelier, unii spectatori au ieșit confuzi, pentru că veniseră să vadă teatru politic și au ascultat istorii personale.
Defapt Istoriile personale au un conținut politic foarte mare și dacă ar fi ca fiecare din noi să facă exerciuțiul cu scrisul în două coloane pe ani cu ce s-a întâmplat pe plan personal și ce s-a întâmplat pe plan politic, nu ar mai separa aceste două noțiuni.
A fost o lecție pentru toți participanții la atelier de a da valoare istoriilor pesonale și că, defapt, poveștile lor spun cu mult mai multe despre contextul în care au existat/există decât ”poveștile” din cărțile de istorie.

a consemnat Rusanda Alexandru Curcă

Acest atelier face parte din proiectul Școala de Dramaturgie Contemporană – serie de ateliere de scriere dramatică- susținut de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova, Centrul Cultural German Akzente, Primăria orașului Cimișlia,
Parteneri: Compania Teatrală Sava Cebotari, Casa de Cultură Cimișlia, Centrul de Informare Legală Apriori din Tiraspol, Asociația Tinerilor Artiști Oberliht
Parteneri Media: Diez, Locals, PLATZFORMA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s